Škôlka jazyka C
http://skolka-jazyka-c.freespace.sk/

Úlohy k 3. lekcii
http://skolka-jazyka-c.freespace.sk/viewtopic.php?f=8&t=18
Stránka 1 z 2

Autor:  vado [ 07 Jan 2012, 21:18 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

Moje riesenia:
uloha c.1: len na pochopenie, ziadne vystupy
uloha c.2: vid obdlznik.c
uloha c.3: vid ascii.c
uloha c.4: vid haha.c
uloha c.5 - v nasledujucom prispevku

Prílohy:
obdlznik.c [268 Bajtov]
241 krát
ascii.c [209 Bajtov]
239 krát
haha.c [148 Bajtov]
226 krát

Autor:  vado [ 07 Jan 2012, 21:19 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

Uloha c.5: vid adresy.c
Obrázok
Splnené.
libcosenior


Prílohy:
adresy.c [411 Bajtov]
219 krát

Autor:  marmik [ 08 Jan 2012, 00:45 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

Zkoušeli jste si zadat v prvním případě kdy má počítat a ptá se na první číslo,mu zadat číslo mezera druhé číslo?Potom už nečeká a zrovna je sečte. :lol:
Díky vado za osvětlení v následujícím příspěvku.
Pojal jsem to trochu nestandardně a místo obdélníku udělal program na výpočet objemu kvádru i za použití desetinných čísel.
Obrázok
Splnené a ten kváder navyše.
libcosenior


Prílohy:
objem_kvadru.c [407 Bajtov]
199 krát
l3u4.c [239 Bajtov]
209 krát
l3u3.c [274 Bajtov]
188 krát
l3u5.c [355 Bajtov]
222 krát

Autor:  vado [ 08 Jan 2012, 00:52 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

marmik píše:
Zkoušeli jste si zadat v prvním případě kdy má počítat a ptá se na první číslo,mu zadat číslo mezera druhé číslo?Potom už nečeká a zrovna je sečte. :lol:

Ano, to je standartna vlastnost vaecsiny programovacich jazykov. Pokial ma na vstupe viac udajov, ako momentalne pozaduje, zaradi ich do fronty a postupne priradzuje k doslym poziadavkam o vstup. Z toho dovodu existuje vo vaecsine jazykov prikaz typu "flush", ktory vyprazdni vstupnu frontu.

Autor:  libcosenior [ 08 Jan 2012, 18:19 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

marmik píše:
Zkoušeli jste si zadat v prvním případě kdy má počítat a ptá se na první číslo,mu zadat číslo mezera druhé číslo?Potom už nečeká a zrovna je sečte. :lol:
Díky vado za osvětlení v následujícím příspěvku.
Pojal jsem to trochu nestandardně a místo obdélníku udělal program na výpočet objemu kvádru i za použití desetinných čísel.


V I3u3.c máš:
Kód:
printf("Chces znat ASCI kod nejakeho znaku?\n");
printf(" \n");
printf("Zadej znak:");


Dá sa to skrátiť:
Kód:
printf("Chces znat ASCI kod nejakeho znaku?\n\n");
printf("Zadej znak:");

Autor:  libcosenior [ 08 Jan 2012, 18:35 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

vado píše:
Uloha c.5: vid adresy.c

Môžeš vysvetliť riadok kódu?

Kód:
printf("\nAdresa premennej \"o\" je (hex): %xH a jej velkost: %d bajty: \n",&o,sizeof(o));


Zaujíma ma hodnota premennej "o" a toto: &o

Autor:  marmik [ 08 Jan 2012, 19:56 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

libcosenior píše:
marmik píše:

Dá sa to skrátiť:
Kód:
printf("Chces znat ASCI kod nejakeho znaku?\n\n");
printf("Zadej znak:");

Ano to dá,jen jsem chtěl,aby to bylo trochu odděleno prázdným řádkem.

Autor:  libcosenior [ 08 Jan 2012, 20:09 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

marmik píše:
libcosenior píše:
marmik píše:

Dá sa to skrátiť:
Kód:
printf("Chces znat ASCI kod nejakeho znaku?\n\n");
printf("Zadej znak:");

Ano to dá,jen jsem chtěl,aby to bylo trochu odděleno prázdným řádkem.

Vyskúšaj to a bude tam prázdny riadok.
\n\n
alebo 2 prázdne
\n\n\n

Autor:  vado [ 08 Jan 2012, 20:24 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

libcosenior píše:
vado píše:
Uloha c.5: vid adresy.c

Môžeš vysvetliť riadok kódu?

Kód:
printf("\nAdresa premennej \"o\" je (hex): %xH a jej velkost: %d bajty: \n",&o,sizeof(o));


Zaujíma ma hodnota premennej "o" a toto: &o


- hodnota premennej -- o -- v programe nebola definovana, bolo len vytvorene miesto v pamati pre tuto premennu. Hodnota je vaecsinou nejake "nahodne" cislo, ktore zavisi od udajov zapisanych predtym v pamati na mieste, kde teraz sidli tato premenna.
- \"o\" vypise znak -- o -- v uvodzovkach
- %x znamena, ze sa hodnota premennej vypise v sesnastkovej sustave, nie v desiatkovej. Pri adresach sa tento sposob preferuje, je viac zrozumitelny.
- &o - znamena adresu, kde je ulozena hodnota premennej -- o --

Autor:  libcosenior [ 08 Jan 2012, 20:26 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

Vado, ďakujem za vysvetlenie. :)

Autor:  vado [ 08 Jan 2012, 20:35 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

Este doplnim k:
"- hodnota premennej -- o -- v programe nebola definovana, bolo len vytvorene miesto v pamati pre tuto premennu. Hodnota je vaecsinou nejake "nahodne" cislo, ktore zavisi od udajov zapisanych predtym v pamati na mieste, kde teraz sidli tato premenna."

Sucasne bezpecne OS pri uvolnovani pamate po pouziti tuto pamat vyresetuju, aby sa nedali ziskat udaje, s ktorymi pracoval program predtym vyuzivajuci tuto pamat. Niektore prekladace pri inicializacii premennych resetuju (to znamena cokolvek, co zmeni hodnoty predtym tam ulozene) pamat pre ich ulozenie. V kazdom pripade sa obsah premennej pred zapisanim akejkolvek hodnoty povazuje za nedefinovany.

Autor:  pby [ 13 Jan 2012, 19:44 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

Tak ja to vypotil takto :D. Ukol 3. jsem spojil s ukazkou velikosti, doufam, ze nevadi.
Obrázok
Samozrejme, že to nevadí. :)
Máš to dobre spravené.
libcosenior


Prílohy:
chytrej.c [254 Bajtov]
212 krát
obdelnik.c [267 Bajtov]
192 krát
ukol3+sizeof.c [228 Bajtov]
187 krát
ukol4.c [140 Bajtov]
193 krát
ukol5.c [264 Bajtov]
199 krát

Autor:  gagugo [ 20 Jan 2012, 11:56 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

Přidávám svoje výtvory.
Obrázok
Pekne spravené.
Malá pripomienka, je dobré posledný výpis v programe ukončiť \n, pretože na linuxe by výpis nebol pekný a myslím si, že je dobre robiť programy tak, aby boli prenositeľné na rôzne platformy.
libcosenior


Prílohy:
5_promenne.c [298 Bajtov]
172 krát
4_cislo.c [157 Bajtov]
185 krát
3_znak.c [172 Bajtov]
184 krát
2_obdelnik.c [323 Bajtov]
178 krát

Autor:  qpj [ 22 Jan 2012, 00:53 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

Moje riešenie 3. lekcie úloh 2 až 5
QPJ
Obrázok
Dobre spravené.
4.ú. - nie je potrebné za každú cenu dávať špeciálne operátory '++' a '--'. Tie sa používajú hlavne v cykloch
namiesto tohto:
printf("Nacitane cislo je %d ale mne vyslo, ze je to %d. Haha, vyhral som !!!",--i,++i);
by som dal toto:
printf("Nacitane cislo je %d ale mne vyslo, ze je to %d. Haha, vyhral som !!!",i,i+1);

Beriem to a tak som to opravil
OK
libcosenior


Prílohy:
lekcia3-2.c [265 Bajtov]
178 krát
lekcia3-3.c [198 Bajtov]
178 krát
lekcia3-4.c [216 Bajtov]
173 krát
lekcia3-5.c [438 Bajtov]
184 krát
lekcia3-4.c [214 Bajtov]
196 krát

Autor:  radasol [ 01 Feb 2012, 13:53 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

Lekce 3
Obrázok
Pekne spravené. Jedna maličkosť. Ka konci výpisu je dobré používať \n na odriadkovanie.
libcosenior


Dobře, děkuji

Prílohy:
uloha2.c [223 Bajtov]
193 krát
uloha3.c [144 Bajtov]
189 krát
uloha4.c [162 Bajtov]
172 krát
uloha5.c [214 Bajtov]
190 krát

Autor:  m75o [ 28 Feb 2012, 20:24 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

Ďalších par výtvorov po dlhšom čase. riešim to na služobkách, nie vždy je tam internet.na poslanie.
Obrázok
2. OK
3. OK
4. OK
5. OK
libcosenior


Prílohy:
u2 strany obdlznika.c [329 Bajtov]
195 krát
u3 ascicod.c [172 Bajtov]
189 krát
u4 cislo.c [205 Bajtov]
179 krát
u5 Adresy.c [471 Bajtov]
172 krát

Autor:  adam [ 29 Mar 2012, 08:23 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

Pokračujem. :D
Obrázok
Úlohy sú prehľadné a jednoduché. OK.
libcosenior


Prílohy:
1.uloha.c [452 Bajtov]
181 krát
2.uloha.c [374 Bajtov]
187 krát
3.uloha.c [171 Bajtov]
174 krát
4.uloha.c [192 Bajtov]
192 krát
5.uloha.c [212 Bajtov]
187 krát

Autor:  samouk [ 13 Apr 2012, 07:21 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

Všetky úlohy som dal do jedného programu.
Obrázok
Úlohy si spracoval dobre. Páči sa mi použitie odstránenia enter.
while(getchar() != '\n')
;
Vlastne bez toho by to nepracovalo korektne.
adam


Prílohy:
lekcia_3.c [1.09 KiB]
202 krát

Autor:  tommih [ 02 Máj 2012, 20:37 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

Vypracovanie 3 lekcie...
Obrázok
Všetky úlohy si spracoval výborne, jednoducho a prehľadne.
Ale jednu maličkosť si prehliadol. ;)
V 8. úlohe bolo treba vypísať veľké písmená v opačnom poradí.
libcosenior


Prílohy:
priklad1.c [377 Bajtov]
180 krát
priklad2.c [325 Bajtov]
190 krát
priklad3.c [226 Bajtov]
171 krát
priklad4.c [333 Bajtov]
191 krát
priklad5.c [268 Bajtov]
179 krát
priklad6.c [412 Bajtov]
203 krát
priklad7.c [278 Bajtov]
194 krát
priklad8.c [277 Bajtov]
186 krát
priklad9.c [284 Bajtov]
199 krát

Autor:  libcosenior [ 03 Máj 2012, 07:07 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

@tommih.

Keď si už použil toto:
Kód:
int main(int argc, char *argv[])

Môžeš aj ostatným vysvetliť načo to slúži?

Autor:  tommih [ 03 Máj 2012, 17:46 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

libcosenior píše:
@tommih.

Keď si už použil toto:
Kód:
int main(int argc, char *argv[])

Môžeš aj ostatným vysvetliť načo to slúži?


Vôbec netuším čo ten zápis znamená. Generuje mi to priamo program Dev C++ keď vytváram nový projekt.
Skúšal som to vnútro okrúhlych zátvoriek vymazať tak ako to zatiaľ poznám a funguje to rovnako. Takže neviem....
Ale ak vieš ty tak sa rád niečo nové dozviem.

Autor:  libcosenior [ 03 Máj 2012, 18:13 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

Toto som našiel:
Príloha:
main.png
main.png [ 44.92 KiB | Zobrazené 11043 krát ]

a je to na adrese: http://cec.truni.sk/stoffov/dynamicke-u ... lems9.html

Autor:  tommih [ 03 Máj 2012, 18:18 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

... oprava príkladu č.8
musím dôslednejšie čítať zadania úloh
Už je to v poriadku.
libcosenior


Prílohy:
priklad8.c [277 Bajtov]
174 krát

Autor:  tommih [ 03 Máj 2012, 18:38 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

libcosenior píše:
Toto som našiel:
Príloha:
main.png

a je to na adrese: http://cec.truni.sk/stoffov/dynamicke-u ... lems9.html


Ako zobrazím obsah *argv[]? Pri argc to hodí pekne číslo. Ale pri argv to vypisuje dajaké hlúposti, alebo len tomu dobre nerozumiem.

Autor:  libcosenior [ 03 Máj 2012, 18:41 ]
Predmet príspevku:  Re: Úlohy k 3. lekcii

To je téma základnej školy, týka sa polí. Tam sa dostaneš časom. :)

Stránka 1 z 2 Všetky časy sú v GMT + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/